dimecres, 22 de març del 2017

Més jefes que indios



Aquests dies ha estat notícia que el Govern de les Illes Balears ha fet anques enrere en la intenció d'ampliar l'estructura funcionarial "a dit". No tenc cap dubte que la feina de l'STEI Intersindical –juntament amb les altres organitzacions presents a la Mesa– ha estat determinant per aturar aquesta aberració.

La novetat consistia a duplicar, en la cadena de comandament, el nombre d'escalafons ocupats pel procediment de lliure designació (personal funcionari seleccionat "a dit"). Això hauria significat –ras i curt– una passa decidida per continuar destruint l'estructura professional de l'Administració.

Les persones que visitam els centres de treball de l'Administració autonòmica sabem que els anys de retallades han deixat l'estructura del que denominam Serveis Generals (els empleats públics que no són estatutaris de salut ni docents ni d'empreses públiques) en un estat precari, esquelètic. Més del 30% del personal és interí, i té un futur laboral incert perquè, aquests darrers anys, les lleis de pressuposts han impedit consolidar aquests llocs de feina. La plantilla i el pressupost han davallat tant que es produeixen situacions que injecten els ulls de sang. A Menorca, no tenim tècnics de prevenció de riscos laborals. Als centres educatius, cal que les famílies amb nins amb necessitats educatives especials s'exposin a les pàgines dels diaris perquè puguin tenir auxiliars tècnics educatius. El personal de neteja –majorment envellit i emmalaltit– veu com els instituts amplien instal·lacions mentre davalla el nombre d'efectius per mantenir-los en condicions. La gent que presta serveis als arxius, biblioteques i museus ha de donar la cara davant els usuaris per explicar que les decisions polítiques sobre els pressuposts obliguen a mantenir els centres amb un horari ridícul; i els fons d'aquests centres esperen des de fa molts anys que es creïn i dotin places de personal facultatiu per mantenir-los en condicions. El personal del SOIB –tant de formació com d'orientació i inserció laboral– viu amb la por al cos amb la incertesa de si, en acabar l'any de contracte, l'hi renovaran –amb un màxim de tres consecutius. A Eivissa, la gent que forma part de la llista d'interins ha de renunciar a nomenaments temporals perquè llogar una habitació val més del 60% del sou que els ofereixen.

Cal apostar per la base. Amb el sou de cadascun d'aquests nous llocs de treball "a dit" que es volien crear, es poden dotar dues places de l'estructura bàsica de personal. Per millorar la manera com prestam els serveis públics, no és necessari interposar més personal de confiança entre el funcionariat i els polítics. El Govern de la gent segur que no vol "més jefes que indios" a la seva administració.

Pere Bueno
Titular de l´STEI Intersindical a la Mesa Sectorial de Serveis Generals

Il·lustració de Pere Salvà
L'article va aparèixer originàriament al Diario de Mallorca el 22 de març de 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada