dilluns, 5 de setembre del 2016

Pujar a un tren en marxa




El nou substitut

Setembre, comença el curs. El nou substitut de la regidoria de Cultura de Palma ha estrenat el càrrec amb una gran metàfora: "Tenc la sensació d'estar pujant a un tren en marxa". És una imatge intrèpida però no gaire recomanable amb el col·lapse actual dels serveis sanitaris. L'èxit d'una empresa així només pot tenir unes garanties mínimes quan el tren va molt a poc a poc. Assumit aquest punt, la pregunta és si qualcú sap cap a on va aquest tren?

A Mallorca no tenim moltes alternatives. Si és el de Sóller, la cosa serà lenta; el tren tarda el doble de temps que agafant el bus que va pel túnel, però amb un magnífic paisatge. Si és el d'Inca, el problema serà que els vagons només s'obren a les estacions. El mateix si s'enfila al comboi que va a la universitat, però afegint més foscor i més humitat. Potser és un dels trenets sense vies que fan les rutes circulars per l'arenal. Un tren de jugueta que cerca entretenir els visitants però no va enlloc.

Tanmateix, i acabant amb la metàfora, el millor per pujar a un tren és tenir el tiquet, saber a on vols anar i estar a l'andana correcta.

Pla de Cultura

El pla de cultura IB 2020 sembla que es comença a moure. És necessari. Ha trobat un defensor en l'actual "conseller de Cultura", Josep Ramon Cerdà. En una entrevista que li ha fet el seu "assessor", Rafa Gallego, ens conta que el pla ha de tenir una mirada llarga, llàstima que el 2020 sigui només d'aquí a 3 anys, per tal d'evitar tornar a començar de zero. Recordam els trens circulars? El temps passa i el pla, que havia de ser presentat el mes de juny, ara sembla que estarà enllestit a finals d'any.

Recentment hi ha hagut una reunió de la Conselleria amb els responsables de Cultura dels quatre Consells Insulars per a parlar del tema. La primera informació que arriba és que es vol substituir la paraula pla per la paraula pacte. Cal preparar-se per a un nou retard en la data d'entrega. La responsabilitat, que ningú sembla disposat a assumir, passarà del Govern als Consells Insulars. La part positiva és que MÉS tendrà dissenyada la propera campanya electoral en matèria de cultura per a les autonòmiques: "El pacte de cultura més a prop". No crec que les guanyin. Queden dos anys i mig, Cerdà encara pot cridar a l'ordre els seus subordinats i evitar el grau zero d'un quart pacte.

Turisme i medi ambient

MÉS per Mallorca, i la consellera menorquina, Ruth Mateu, reunits a Cura, han decidit situar la prioritat política en el medi ambient, un eufemisme per tal de no dir turisme. El foc després de cremar les diferents àrees de cultura, l'anterior prioritat de MÉS, ha envoltat aquest estiu a Biel Barceló.  Sembla que el tallafoc que havien dibuixat amb la figura de Pere Muñoz, estava regat amb benzina.

Setembre, comença el curs.  

Imatge de Jaume O. Chavala. Aparegut a Diario de Mallorca el 5 de setembre de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada